Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wymusza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym.
Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Szczegóły
-
Format:
16.5x23.5cm
-
ISBN:
9788320061864
-
Objętość:
150
-
Oprawa:
Miękka
-
Rok wydania:
2021
-
Tematyka:
Medycyna
-
Wydanie:
1
Polecamy również
99,60
PLN
Cena rynkowa: 114.00 PLN
Współczesna terapia zajęciowa
86,49
PLN
Cena rynkowa: 99.00 PLN
Terapia manualna Blizny
108,32
PLN
Cena rynkowa: 124.00 PLN
Medycyna fizykalna w praktyce klinicznej
138,90
PLN
Cena rynkowa: 159.00 PLN
Fizjoterapia w onkologii
117,06
PLN
Cena rynkowa: 134.00 PLN