Wczytuję dane...

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

pzwl
Produkt dostępny!
79,15 PLN
Cena rynkowa: 99.00 PLN
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych.

Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych.

Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.

Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.

Dane techniczne

Szczegóły

  • Autor: 

    Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Iwanow Krystyna, Przygoda Beata

  • Format: 

    28.5x20.5cm

  • ISBN: 

    9788320055863

  • Objętość: 

    150

  • Oprawa: 

    Miękka

  • Rok wydania: 

    2022

  • Tematyka: 

    Medycyna

  • Wydanie: 

    7

Polecamy również