Wczytuję dane...

Tradycje i sztuka kulinarna Chin

Produkt dostępny!
48,71 PLN
Cena rynkowa: 75.00 PLN
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.

Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.

Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!

Dane techniczne

Szczegóły

  • Autor: 

    Burski Ksawery

  • Format: 

    14.5x20.5cm

  • ISBN: 

    9788380028586

  • Objętość: 

    414

  • Oprawa: 

    Miękka

  • Rok wydania: 

    2021

  • Tematyka: 

    Kultura

  • Wydanie: 

    2

Polecamy również