Autor scharakteryzował wspólnotę bakterii (microbial community), podał jej klasyfikację i metody identyfikacji. Omówił także:
· wpływ wybranych czynników środowiskowych na jej skład,
· związki mutualistyczne pomiędzy bakteriami oraz bakteriami a eukariotami,
· udział poszczególnych grup fizjologicznych wspólnoty bakterii w beztlenowym rozkładzie materii organicznej oraz ich rolę w obiegu pierwiastków w biosferze,
· skład wspólnot bakterii różnych ekosystemów: wodnych (jeziora, morza, oceany), lądowych (gleby niewykorzystywane rolniczo, gleby pustynne, arktyczne, głębiny skorupy ziemskiej); środowisk skrajnych (m.in. termofilne, psychrofilne, silnie kwaśne, alkaliczne, napromieniowane, oligotroficzne); przewodów pokarmowych ludzi i zwierząt,
· mikrobiologię powietrza.
Przedstawił problemy w sposób oryginalny, wskazując często zaskakujące związki między poruszanymi zagadnieniami, poparte dobrze dobranymi i przemyślanymi przykładami przedstawionymi w formie tabel, wykresów, schematów, fotografii.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów: biologii, ekologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, rolnictwa, ogrodnictwa, zootechniki; słuchaczy studiów podyplomowych i doktoranckich oraz osób pracujących w tych dziedzinach, a pragnących rozszerzyć i uaktualnić swą wiedzę. Mogą z niej także korzystać dziennikarze popularyzujący naukę.
Szczegóły
-
Autor:
Błaszczyk Mieczysław K.
-
Format:
16.5x23.5cm
-
ISBN:
9788301163198
-
Objętość:
400
-
Oprawa:
Miękka
-
Rok wydania:
2021
-
Tematyka:
Biologia
-
Wydanie:
1