Bezpieczeństwo wody. Problemy i wyzwania
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.ELAMED
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Dlaczego to taki ważny temat?
„Już od ponad 20 lat Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), uwzględniając wieloletnie doświadczenia krajów rozwiniętych oraz epidemie chorób przenoszonych drogą wodną, które miały miejsce na całym świecie, zaleca nowe podejście do bezpieczeństwa wody, zwane planem bezpieczeństwa wody. Opiera się ono na ogólnych zasadach zarządzania ryzykiem, ma charakter prewencyjny i jest bardziej skuteczne w ochronie zdrowia publicznego niż system polegający na podejmowaniu działań naprawczych, dopiero z chwilą wystąpienia zagrożeń związanych z dostarczaną wodą pitną.
Unia Europejska w 2015 r., dostosowując się do zaleceń WHO, wprowadziła do Dyrektywy 98/83/WE zmiany dopuszczające dostosowywanie zakresu i częstotliwości badań do wyników przeprowadzonej oceny ryzyka. Jednak zdaniem specjalistów to za mało, bowiem jedynie identyfikacja zagrożeń i zdarzeń niebezpiecznych w całym łańcuchu dostaw wody (od obszaru zasobowego ujęcia wody zaczynając, na punkcie czerpalnym u konsumenta kończąc), dokonanie oceny ryzyka z nimi związanego oraz wdrożenie odpowiednio dobranych środków bezpieczeństwa może przyczynić się do skutecznej minimalizacji ryzyka dla zdrowia konsumentów. Obecnie trwają prace nad gruntowną rewizją Dyrektywy w sprawie wody do spożycia, która obejmie obowiązkową oceną ryzyka, wprowadzi także nowe prawa i obowiązki, w tym ureguluje na poziomie unijnym zasady informowania o jakości wody, ewentualnych zagrożeniach zdrowotnych i sposobach ich minimalizowania.
Zanim system ten zostanie wdrożony w Polsce minie zapewne kilka lat, jednak już teraz warto poszerzać wiedzę w tym zakresie, przyglądać się doświadczeniom innych, zbierać niezbędne informacje, bez których przeprowadzenie rzetelnej oceny ryzyka nie będzie możliwe. Zdobywana obecnie wiedza i stopniowe dostosowywanie się do zaleceń WHO wdrażających plany bezpieczeństwa wody z pewnością przyczynią się do tego, że za kilka lat plany nie będą tylko zbiorem dokumentów w segregatorze, ale skutecznym, dobrze funkcjonującym systemem zarządzania bezpieczeństwem wody"
dr hab. inż. Izabela Zimoch, prof. Pol. Śl., mgr inż. Barbara Mulik
Książka jest zbiorem artykułów z zakresu szeroko rozumianego bezpieczeństwa wody, publikowanych na łamach „Laboratorium – Przeglądu Ogólnopolskiego” w ostatnich latach, zaktualizowanych oraz nowych, niepublikowanych prac z tej tematyki. Publikacje, które ukazały się wcześniej, zostały zweryfikowane i uaktualnione.
Publikacja jest podzielona na trzy części:
- Kryteria oceny i monitorowanie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
- Bezpieczeństwo wody w praktyce
- Analityka wód i ścieków
Tematyka:
♦ metody oceny i analizy ryzyka w systemach zaopatrzenia w wodę
♦ wdrażanie i doskonalenia systemów zarządzania w laboratorium
♦ metody dezynfekcji stosowane w uzdatnianiu wody pitnej
♦ identyfikacja i ocena zagrożeń
♦ zarządzanie ryzykiem w laboratoriach wodociągowych
♦ biodetekcja jako narzędzie identyfikacji zanieczyszczenia chemicznego wód
♦ zanieczyszczenia środowiska wodnego lekami
♦ nowe wydanie normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02
Sczegóły
-
Autor:
red. prof. Rajmund Michalski
-
Ilość stron:
210
-
ISBN:
978-83-65883-20-9
-
Rok wydania:
2019
-
Oprawa:
Miękka