The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), podając definicję niedożywienia, określa je jako stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzący do zmiany składu ciała, do upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływający niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej. Niedożywienie jest zatem chorobą całego ustroju, która może mieć
wiele przyczyn: począwszy od głodzenia przez zaburzenia wchłaniania do chorób powodujących zaburzenia połykania. Szczególną formą tej patologii jest niedożywienie wywołane
chorobą nowotworową. Uważa się, że około 80% chorych z chorobą nowotworową wykazuje cechy niedożywienia, co w konsekwencji ma wpływ na wyniki leczenia,
zwłaszcza chirurgicznego.
W licznych badaniach naukowych udowodniono, że niedożywienie stanowi niezależny czynnik ryzyka zwiększonej chorobowości, dłuższego pobytu w szpitalu, częstszych
ponownych hospitalizacji i wydłużonego czasu rekonwalescencji. Wykazano również, że niedożywienie wiąże się z niższą jakością życia, większymi kosztami hospitalizacji i zwiększoną umieralnością. Dlatego postępowanie polegające na ocenie stanu odżywienia
pacjenta chorego na nowotwór przy przyjęciu na oddział chirurgiczny oraz wczesne wdrożenie leczenia żywieniowego jest w pełni uzasadnione.
Redaktorzy, dr Michał Jankowski i prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.
wiele przyczyn: począwszy od głodzenia przez zaburzenia wchłaniania do chorób powodujących zaburzenia połykania. Szczególną formą tej patologii jest niedożywienie wywołane
chorobą nowotworową. Uważa się, że około 80% chorych z chorobą nowotworową wykazuje cechy niedożywienia, co w konsekwencji ma wpływ na wyniki leczenia,
zwłaszcza chirurgicznego.
W licznych badaniach naukowych udowodniono, że niedożywienie stanowi niezależny czynnik ryzyka zwiększonej chorobowości, dłuższego pobytu w szpitalu, częstszych
ponownych hospitalizacji i wydłużonego czasu rekonwalescencji. Wykazano również, że niedożywienie wiąże się z niższą jakością życia, większymi kosztami hospitalizacji i zwiększoną umieralnością. Dlatego postępowanie polegające na ocenie stanu odżywienia
pacjenta chorego na nowotwór przy przyjęciu na oddział chirurgiczny oraz wczesne wdrożenie leczenia żywieniowego jest w pełni uzasadnione.
Redaktorzy, dr Michał Jankowski i prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.
Sczegóły
-
Ilość stron:
216
-
Autor:
Stanisław Kłęk (red.), Michał Jankowski
-
Wydawca:
VIA MEDICA
-
Rok wydania:
2020