Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu
Pitchford Paul
To pierwsze na polskim rynku wydawniczym tak obszerne kompendium zdrowego odżywiania, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.
Prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.
Kompedium zawiera:
- wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste zboża i warzywa,
- podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,
- opisy poszczególnych produktów oraz ponad 300 przepisów kulinarnych,
- informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zakażenia drożdżowcami (Candida albicans), zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.
EKSPERCI POLECAJĄ:
Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu.
Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie
Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej
Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP
SKRÓCONY SPIS TREŚCI:
1. Źródła inspiracji
Część I. Podstawy diagnozy i leczenia
2. Yin-Yang i dalej
3. Siła życiowa Qi
4. Ciepło/zimno: Termiczna natura pokarmów i ludzi
5. Wewnętrzny/zewnętrzny: Budowanie odporności
6. Nadmiar i niedobór
Część II. Podstawy wiedzy o żywieniu
7. Przejście na nową dietę
8. Woda
9. Białko i witamina B12 - źródła roślinne i zwierzęce
10. Oleje i tłuszcze
11. Substancje słodzące
12. Sól
13. Przyprawy, kofeina i dodatki korzenne
14. Witaminy i suplementy
15. Wapń
16. Produkty z pokarmów zielonych
17. Prosty sposób na przeżycie
18. Radowanie się pożywieniem
19. Łączenie pokarmów
20. Posty i oczyszczanie
21. Pożywienie dla dzieci
Część III. Pięć Elementów i systemy narządowe
22. Pięć Elementów: dostrojenie do pór roku oraz narządy w harmonii i chorobie
23. Lecznicze zastosowanie pięciu smaków
24. Element Drzewa
25. Element Ognia
26. Element Ziemi
27. Element Metalu
28. Element Wody
Część IV. Choroby i ich leczenie za pomocą diety
29. Zaburzenia poziomu cukru we krwi
30. Żołądek i jelita
31. Zaburzenia związane z krwią
32. Rak i diety regeneracyjne
33. Inne choroby zwyrodnieniowe
Część V. Przepisy i właściwości żywności roślinnej
34. Gotowanie wibracyjne
35. Zboża
36. Chleby
37. Rośliny strączkowe: fasole, grochy i soczewice
38. Orzechy i nasiona
39. Warzywa
40. Kiełki
41. Sałatki
42. Wodorosty
43. Zupy
44. Sosy
45. Dodatki smakowe
46. Smarowidła i pasty
47. Warzywa kiszone
48. Mleko ze zbóż i nasion
49. Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jogurt z nasion
50. Owoce
51. Desery
52. Podsumowanie
Epilog
Dodatek A. Program oczyszczania z pasożytów
Dodatek B. Wpływ leczenia kanałowego zębów na zdrowie
Przypisy
Indeks przepisów kulinarnych
O autorze
Rok wydania | 2012 |
Oprawa | miękka |
Ilość stron | 776 |
Format |
193 x 253 mm |