Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich
Kuchnia emiracka to zarówno proste, beduińskie potrawy, których podstawą były nabiał i daktyle (a jedynie od święta mięso), ekskluzywne rarytasy oprószone złotem, jak i mnóstwo dań wywodzących się z różnych stron świata, które przybyły tu wraz z migrantami. Skąd się wzięła ta kulinarna mieszanka i jak na jej tle prezentują się tradycyjne potrawy pustynnych nomadów? Jak gotowały i tworzyły przepisy Emiratki i jak dzisiaj wyglądają emirackie restauracje, w których można odkryć lokalne wersje potraw pochodzących z różnych stron świata arabskiego, z Iranu, Indii, a nawet Irlandii? Książka udzieli odpowiedzi na wszystkie te pytania, a dzięki ponad 200 przepisom każdy będzie mógł stworzyć orientalny klimat we własnej kuchni.
Azymut
-
Autor:
Mikołajczyk Jolanta
-
Format:
24.0x17.0cm
-
ISBN:
9788382380897
-
Objętość:
176
-
Oprawa:
Miękka
-
Rok wydania:
2023
-
Tematyka:
-
Wydanie: