Świat roślin (tzw. flora) to bogactwo surowców służących człowiekowi zarówno do przetrwania, jak i do upiększania życia. Szczególne miejsce w dziejach ludzkości należy się roślinom leczniczym, tzn. służącym ratowaniu zdrowia i życia. Takie surowce roślinne określa się od wieków terminem "zioła". Rośliny stosowane w celach leczniczych były zawsze przetwarzane, by nadać im formę nadającą się do użycia w sposób odpowiedni w danym schorzeniu. Tak więc przygotowywane były np. wywary do spożycia lub maści na skórę. Wraz z rozwojem farmacji, a potem przemysłu farmaceutycznego, dosyć ostra stawała się granica pomiędzy rośliną leczniczą i stosowaną w celach spożywczych. Przełom XX i XXI wieku przyniósł jednak ponowne zatarcie tej granicy poprzez wprowadzenie kategorii produktów spożywczych - suplementów diety. Także rozwijający się przemysł kosmetyczny korzysta z coraz szerszej gamy surowców roślinnych, w tym z takich, które wcześniej były zarezerwowane dla produktów leczniczych.
1 Wprowadzenie
1.1. Wstęp 3
1.2. Produkty lecznicze 4
1.3. Wyroby medyczne i produkty biobójcze 7
1.4. Suplementy diety 8
1.5. Kosmetyki 9
2 Gospodarka surowcowa 11
2.1. Klasyfikacja surowców zielarskich 13
2.2. Uprawy roślin zielarskich 20
2.2.1. Rodzaje upraw 20
2.2.2. Regionalizacja upraw 21
2.2.3. Wymagania stanowiskowe 22
2.3. Pozyskiwanie roślin zielarskich ze stanu naturalnego 23
2.3.1. Rodzaje pozyskiwanych surowców 23
2.3.2. Uwarunkowania rynkowe 24
2.3.3. Zbiór roślin objętych ochroną gatunkową 25
2.4. Wytyczne dobrej praktyki uprawy i zbioru GACP 27
2.4.1. Zapewnienie jakości 28
2.4.2. Personel i szkolenia 28
2.4.3. Budynki i urządzenia 28
2.4.4. Dokumentacja 29
2.4.5. Nasiona i materiał rozmnożeniowy 29
2.4.6. Uprawa 29
2.4.7. Pozyskiwanie surowców z natury 30
2.4.8. Zbiór 30
2.4.9. Obróbka wstępna 31
2.4.10. Pakowanie 31
2.4.11. Przechowywanie i dystrybucja 31
2.5. Przyczyny zmian zawartości substancji czynnych w roślinach zielarskich 32
2.5.1. Zróżnicowanie genetyczne 32
2.5.2. Zmienność rozwojowa 34
2.5.3. Zróżnicowanie środowiskowe 35
2.5.4. Czynniki pozbiorcze 35
2.6. Rodzaje zanieczyszczeń surowców zielarskich 36
2.6.1. Pozostałości środków ochrony roślin 36
2.6.2. Alkaloidy pirolizydynowe 37
2.6.3. Alkaloidy tropanowe 39
2.6.4. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne 40
2.6.5. Aflatoksyny 41
2.6.6. Metale ciężkie 42
2.7. Suszenie i przerób surowców zielarskich 42
2.7.1. Warunki suszenia 44
2.7.2. Rodzaje suszarni 44
2.7.3. Adiustacja surowców zielarskich 48
2.7.4. Dekontaminacja surowców zielarskich 50
Piśmiennictwo 53
Przetwórstwo zielarskie 57
3.1. Wstęp 59
3.1.1. Przetwórstwo zielarskie 59
3.1.2. Operacje jednostkowe w przetwórstwie zielarskim 59
3.2. Ekstrakcja surowców roślinnych 62
3.2.1. Wprowadzenie 62
3.2.2. Ekstrakty roślinne – definicje stosowane w przetwórstwie zielarskim 63
3.2.3. Teoretyczne podstawy ekstrakcji w układzie ciało stałe-ciecz 66
3.2.4. Ekstrakcja surowców roślinnych – techniki ekstrakcji 68
3.2.4.1. Ekstrakcja w nieruchomej warstwie surowca 68
3.2.4.2. Ekstrakcja surowca zawieszonego w ekstrahencie 69
3.2.5. Przebieg procesu ekstrakcji surowców roślinnych 69
3.2.6. Metody intensyfikacji ekstrakcji 73
3.2.6.1. Intensyfikacja ekstrakcji przez zwiększenie siły napędowej 73
3.2.6.2. Intensyfikacji ekstrakcji przez zmniejszenie oporu dyfuzyjnego 74
3.2.7. Aparaty do ekstrakcji surowców roślinnych 75
3.2.7.1. Aparaty ekstrakcyjne o działaniu okresowym 78
3.2.7.1.1. Statyczne aparaty ekstrakcyjne 78
3.2.7.1.2. Dynamiczne aparaty ekstrakcyjne 82
3.2.7.2. Aparaty ekstrakcyjne o działaniu ciągłym 84
3.2.7.2.1. Ekstraktory zanurzeniowe 85
3.2.7.2.2. Aparaty ekstrakcyjne ze zraszaniem fazy stałej 87
3.3. Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz 89
3.3.1. Wprowadzenie 89
3.3.2. Ekstrakcja okresowa 90
3.3.3. Ekstrakcja ciągła 91
3.4. Ekstrakcja gazami w stanie nadkrytycznym 93
3.4.1. Wprowadzenie 93
3.4.2. Ekstrakcja nadkrytycznym dwutlenkiem węgla 94
3.5. Zagęszczanie ekstraktów roślinnych 96
3.5.1. Wprowadzenie 96
3.5.2. Klasyczne aparaty wyparne 96
3.5.3. Cienkowarstwowe aparaty wyparne 101
3.5.4. Kryteria doboru aparatów wyparnych w przemyśle zielarskim 103
3.6 Suszenie ekstraktów roślinnych 104
3.6.1. Wprowadzenie 104
3.6.2. Klasyczne metody suszenia ekstraktów roślinnych 105
3.6.3. Suszenie ekstraktów roślinnych metodą rozpyłowo-taśmową 109
3.6.4. Suszenie sublimacyjne 111
3.7. Wytwarzanie olejków eterycznych 113
3.7.1. Wprowadzenie 113
3.7.2. Metody wytwarzania olejków eterycznych 113
3.7.3. Destylacja z parą wodną 113
3.7.3.1. Aparaty destylacyjne o działaniu periodycznym 114
3.7.3.2. Aparaty destylacyjne o działaniu ciągłym 116
3.7.4. Inne metody wytwarzania olejków eterycznych 118
3.7.5. Oczyszczanie surowych olejków eterycznych 119
Piśmiennictwo 120
4 Nowe metody wytwarzania bioaktywnych substancji roślinnych 123
4.1. Wstęp 125
4.2. Zarys biotechnologii roślin 126
4.2.1. Rys historyczny 126
4.2.2. Metody 127
4.3. Poprawianie cech roślin leczniczych i wytwarzanie ich organów 131
4.3.1. Optymalizacja cech roślin leczniczych – przykład mięty 131
4.3.2. Wytwarzanie korzeni żeń-szenia metodą kultur in vitro 132
4.4. Wytwarzanie metabolitów wtórnych w kulturach in vitro
metodą biosyntezy 133
4.4.1. Wytwarzanie szikoniny 133
4.4.2. Wytwarzanie paklitakselu 135
4.5.
Wytwarzanie metabolitów wtórnych w kulturach in vitro metodą
biotransformacji 137
4.5.1. Wytwarzanie arbutyny 137
4.5.2. Wytwarzanie digoksyny i b-metylodigoksyny 139
4.6. Inżynieria metabolizmu wtórnego 141
4.6.1. Poprawianie wydajności i składu olejku miętowego 141
4.6.2. Wytwarzanie artemizyny 144
4.6.2.1. Wytwarzanie artemizyny w Artemisia annua 144
4.6.2.2. Wytwarzanie artemizyny w Saccharomyces cerevisiae 146
4.6.2.3. Wytwarzanie artemizyny w Nicotiana tabacum 147
Piśmiennictwo 150
5 Technologia postaci produktu z przetworem roślinnym 157
5.1. Przetwory roślinne w różnych klasach i postaciach produktów 159
5.2. Zioła 160
5.3. Kapsułki 162
5.3.1. Kapsułki miękkie 163
5.3.2. Kapsułki twarde 164
5.4. Tabletki 167
5.4.1. Tabletki powlekane 168
5.4.2. Tabletki o przedłużonym uwalnianiu 168
5.4.3. Tabletki do rozgryzania i żucia 169
5.4.4. Tabletki do stosowania w jamie ustnej 169
5.4.5. Prasowanie tabletek 170
5.4.6. Powlekanie 172
5.4.7. Kontrola jakości tabletek 174
5.5. Postacie półstałe i plastry 178
5.5.1. Sporządzanie maści 180
5.5.2. Kontrola jakości maści 182
5.5.3. Inne postacie produktów aplikowanych na skórę 183
5.6. Płyny do stosowania zewnętrznego i aerozole 183
5.6.1. Wytwarzanie roztworów 184
5.6.2. Aerozole natryskowe i podanie inhalacyjne 187
5.6.3. Kontrola jakości roztworów 187
5.7. Syropy 187
5.7.1. Przygotowywanie syropów 188
5.7.2. Kontrola jakości syropów 190
5.8. Czopki 190
5.8.1. Wytwarzanie czopków 191
5.8.2. Kontrola jakości czopków 192
5.9. Trwałość produktu 193
5.9.1. Ocena trwałości chemicznej, fizycznej i mikrobiologiczne 193
5.9.2. Badania trwałości 195
Piśmiennictwo 196
6 Kontrola procesów wytwarzania 197
6.1. Systemy jakości w wytwórniach o różnych profilach produkcji 199
6.1.1. Przemysł farmaceutyczny 199
6.1.2. Przemysł kosmetyczny 200
6.1.3. Przemysł spożywczy 200
6.1.4. Równoważność systemów zarządzania jakością 201
6.2. Zakup materiałów wyjściowych i opakowaniowych 201
6.2.1. Kwalifikacja dostawców i wytwórców 201
6.2.2. Audyty u wytwórców materiałów wyjściowych 202
6.3. Magazynowanie 203
6.3.1. Przyjmowanie materiałów do magazynu 203
6.3.2. Pobieranie prób 203
6.3.3. Badanie materiałów 204
6.3.4. Magazynowanie 205
6.3.5. Wydawanie materiałów 206
6.4. Obszar produkcji 206
6.4.1. Pomieszczenia 206
6.4.2. Instalacje wspomagające 209
6.4.3. Woda w procesach technologicznych 209
6.4.4. Urządzenia produkcyjne 210
6.5. Produkcja i kontrola procesu 211
6.5.1. Działania kontrolne przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego 211
6.5.2. Kontrola procesu 212
6.5.3. Pakowanie i etykietowanie produktów pośrednich 213
6.6. Podsumowanie 214
Piśmiennictwo 214
7 Kontrola jakości surowców i produktów 217
7.1. Wstęp 219
7.2. Badanie tożsamości 219
7.2.1. Badanie makroskopowe i mikroskopowe 220
7.2.2. Chromatografia cienkowarstwowa 220
7.2.3. Chromatografia gazowa 223
7.2.4. Absorpcyjna spektrofotometria w podczerwieni 223
7.3. Badanie zawartości 224
7.3.1. Absorpcyjna spektrofotometria w nadfiolecie i świetle widzialnym 228
7.3.2. Metody chromatograficzne 229
7.3.2.1. Chromatografia cieczowa 230
7.3.2.2. Chromatografia gazowa 236
7.3.2.3.
Zastosowanie chromatografii cieczowej do oznaczania
zawartości w produktach leczniczych 238
7.3.3. Oznaczanie zawartości olejków eterycznych 245
Piśmiennictwo 245
8 Kontrola zanieczyszczeń w surowcach i produktach – mykotoksyny i pestycydy 247
8.1. Wstęp 249
8.2. Pestycydy 249
8.2.1. Klasyfikacja pestycydów 251
8.2.2. Wymagania legislacyjne 254
8.3. Mykotoksyny 258
8.3.1. Charakterystyka wybranych mykotoksyn 260
8.3.2. Wymagania legislacyjne 262
8.4. Analiza pozostałości pestycydów i obecności mykotoksyn 265
8.4.1. Badania pozostałości pestycydów 265
8.4.2. Badania obecności mykotoksyn 271
8.5. Podsumowanie 274
Piśmiennictwo 276
9 Wiadomości ogólne i podstawowa terminologia 281
9.1. Produkty lecznicze pochodzenia roślinnego i ziołowego 283
9.1.1.
Terminy stosowane do określenia leków pochodzących z surowców zielarskich 283
9.1.2. Dopuszczanie do obrotu produktów leczniczych 289
9.1.3. Procedury dopuszczenia do obrotu produktu leczniczego w Polsce 290
9.1.3.1.
Dopuszczanie do obrotu produktów leczniczych w procedurze narodowej 290
9.1.3.2.
Procedury międzynarodowe, w których produkty lecznicze dopuszczane są do obrotu w Polsce 295
9.1.3.3.
Wprowadzanie do obrotu produktu leczniczego na podstawie importu równoległego 297
9.2. Żywność lub środki spożywcze 298
9.2.1.
Podstawowe określenia dotyczące żywności i podstawowe
wymagania dotyczące jej oznakowania 298
9.2.1.1. Suplementy diety i wymagania dotyczące ich oznakowania 298
9.2.1.2. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego 300
9.2.1.3. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego 300
9.2.1.4. Żywność wzbogacona 301
9.2.1.5. Inne nieoficjalne nazwy używane w odniesieniu do żywności 301
9.2.2. Wprowadzanie do obrotu środków spożywczych 302
9.2.2.1.
Wprowadzanie do obrotu produktów spożywczych, które
są objęte obowiązkiem powiadomienia Głównego Inspektora
Sanitarnego 302
9.2.3. Wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności 305
9.2.4. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne dotyczące żywności 306
9.3. Wyroby medyczne 309
9.3.1.
Podstawowe terminy używane w odniesieniu do wyrobów
medycznych 309
9.3.2. Wprowadzanie do obrotu i do używania wyrobów medycznych 310
9.3.3.
Przewodnik pomagający odróżnić wyroby medyczne od produktów
innych kategorii 310
9.4. Produkty kosmetyczne 311
9.4.1. Podstawowe terminy używane w odniesieniu do kosmetyków 311
9.4.2. Notyfikacja kosmetyków 312
9.4.3.
Przewodnik pomagający odróżnić produkty kosmetyczne
od produktów innych kategorii 313
9.5. Środki ochrony roślin i produkty biobójcze 314
9.5.1. Podstawowe definicje i wprowadzanie do obrotu 314
9.5.2. Produkty biobójcze – udostępnianie na rynku i stosowanie 316
Piśmiennictwo 317