Wczytuję dane...

Smaki Lwowa

Produkt dostępny!
50,32 PLN
Cena rynkowa: 79.99 PLN
„Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła…”
(Ze Wstępu autora)
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina?
Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także liczni aktywiści, badacze tradycji kulinarnych, eksperci i dziennikarze. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście.
Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię Lwowa – biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków.
Dodatkową zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne zdjęcia i barwne ilustracje.

Dane techniczne

Azymut

  • Autor: 

    Janczarek Piotr

  • ISBN: 

    9788367388795

  • Objętość: 

    352

  • Oprawa: 

    Twarda

  • Rok wydania: 

    2023

  • Tematyka: 

    Reportaż

  • Wydanie: