Wczytuję dane...

Historia kuchni polowej

sbm
Produkt dostępny!
32,14 PLN
Cena rynkowa: 59.00 PLN
„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia.
W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni.
Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.

Dane techniczne

  • Realizacja zamówienia::

    48 godzin

  • Producent:

    sbm

Azymut

  • Autor: 

    Fiedoruk Andrzej

  • Format: 

    14.5x20.5cm

  • ISBN: 

    9788383481852

  • Objętość: 

    304

  • Oprawa: 

    Twarda

  • Rok wydania: 

    2024

  • Tematyka: 

    Historia Archeologia

  • Wydanie: 

    1

Polecamy również