Wczytuję dane...

Kelner w Paryżu Co ukrywa stolica smaku?

Otwarte
Produkt dostępny!
43,46 PLN
Cena rynkowa: 59.99 PLN
Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni „Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”. Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać. „Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji”. Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża – miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.

Dane techniczne

  • Realizacja zamówienia::

    48 godzin

  • Producent:

    Otwarte

Azymut

  • Autor: 

    Chisholm Edward

  • Format: 

    13.5x21.5cm

  • ISBN: 

    9788381353700

  • Objętość: 

    440

  • Oprawa: 

    Miękka ze skrzydełkami

  • Rok wydania: 

    2024

  • Tematyka: 

    Biografie

  • Wydanie: 

    1

Polecamy również