Jagody goji, nasiona chia, amarantus, sok noni – te nazwy brzmią egzotycznie, prawda? Zaś natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny – wyjątkowo… swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli superżywności – produktów bogatych w dobroczynne składniki odżywcze.
Mało kto wie, że jagody goji można z powodzeniem zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach znajdziemy rośliny, które dorównują zagranicznym superfoods.
Z tej książki dowiesz się, jak wzbogacać swoją dietę o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych krajowych produktów – warzyw, owoców, ziół, zbóż, orzechów i nasion. Poznasz wartość odżywczą poszczególnych superfoods, ich prozdrowotne składniki i właściwości lecznicze. Książka została wzbogacona o przepisy na cały rok.
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Azymut
-
Autor:
Lewandowska Agata
-
Format:
16.0x23.1cm
-
ISBN:
9788381518376
-
Objętość:
240
-
Oprawa:
Miękka
-
Rok wydania:
2024
-
Tematyka:
Kuchnia Diety
-
Wydanie:
2