X
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Medical Education
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
Autorka: Joanna Wypych
Terminem „nieswoiste choroby zapalne jelit” określamy grupę chorób, których etiologia do tej pory nie została w pełni poznana. Należą do niej przede wszystkim wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Do licznych czynników środowiskowych wpływających na występowanie i przebieg nieswoistych zapaleń jelit należą: palenie papierosów, wysoko przetworzona dieta, infekcje bakteryjne, wirusowe, zaburzenia składu mikrobiomu, stosowanie niektórych leków (antybiotyki) oraz być może czynniki psychologiczne. Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu organizmu człowieka w pełni sił witalnych i zdrowotnych, jednak nie istnieje jeden ogólnodostępny schemat żywienia dla pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit. Inaczej jest z osobą w pełni mobilną, aktywną zarówno fizycznie, jak i intelektualnie, a inaczej osobę w trakcie zaostrzenia, przed zabiegami operacyjnymi, czy też wymagającą uzupełnienia niedoborów pokarmowych wynikających z zespołu złego wchłaniania pojawiającego się w przebiegu zapaleń jelit.
Autora w poradniku omawia następujące zagadnienia:
produkty, które należy ograniczać
pokarmy wywołujące nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego
pokarmy wpływające na proces zapalny w jelicie
pokarmy wskazane w diecie osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
planowanie i przygotowywanie posiłków
co jeść w stanie zaostrzenia choroby?
a co jeść w okresach remisji?
Ponadto proponuje też JADŁOSPIS NA 7 DNI.
Autorka: Joanna Wypych
Terminem „nieswoiste choroby zapalne jelit” określamy grupę chorób, których etiologia do tej pory nie została w pełni poznana. Należą do niej przede wszystkim wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Do licznych czynników środowiskowych wpływających na występowanie i przebieg nieswoistych zapaleń jelit należą: palenie papierosów, wysoko przetworzona dieta, infekcje bakteryjne, wirusowe, zaburzenia składu mikrobiomu, stosowanie niektórych leków (antybiotyki) oraz być może czynniki psychologiczne. Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu organizmu człowieka w pełni sił witalnych i zdrowotnych, jednak nie istnieje jeden ogólnodostępny schemat żywienia dla pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit. Inaczej jest z osobą w pełni mobilną, aktywną zarówno fizycznie, jak i intelektualnie, a inaczej osobę w trakcie zaostrzenia, przed zabiegami operacyjnymi, czy też wymagającą uzupełnienia niedoborów pokarmowych wynikających z zespołu złego wchłaniania pojawiającego się w przebiegu zapaleń jelit.
Autora w poradniku omawia następujące zagadnienia:
produkty, które należy ograniczać
pokarmy wywołujące nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego
pokarmy wpływające na proces zapalny w jelicie
pokarmy wskazane w diecie osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
planowanie i przygotowywanie posiłków
co jeść w stanie zaostrzenia choroby?
a co jeść w okresach remisji?
Ponadto proponuje też JADŁOSPIS NA 7 DNI.
Polecamy również
13,79
PLN
Cena rynkowa: 15.00 PLN
Rak piersi w codziennej praktyce lekarza
81,74
PLN
Cena rynkowa: 89.00 PLN
Dieta po udarze mózgu
17,46
PLN
Cena rynkowa: 19.00 PLN
Jak się żywić w stłuszczeniu wątroby?
17,46
PLN
Cena rynkowa: 19.00 PLN
Poradnik cukrzyca w pytaniach i odpowiedziach
13,79
PLN
Cena rynkowa: 15.00 PLN