Wczytuję dane...

3 domowe sposoby na zapobieganie marnowaniu jedzenia!

3 domowe sposoby na zapobieganie marnowaniu jedzenia!

Chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia w domu, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po książki o żywieniu! To doskonałe źródło wiedzy, z którego dowiesz się, jak za pomocą sprawdzonych domowych sposobów przedłużyć przydatność do spożycia wielu różnych artykułów żywnościowych. Zależy Ci na wprowadzeniu takich zmian w domu? Zobacz, jakie tytuły poleca nasza księgarnia medyczna online!

 

Stop marnowaniu jedzenia!

Zdarza Ci się, że zrobiłeś zbyt duże zakupy i nie wiesz, co zrobić z nadmiarem jedzenia? Twój przydomowy ogródek wyjątkowo obrodził i szkoda Ci wyrzucać własne plony? Wiele produktów ma niestety ograniczony termin przydatności, a niewłaściwe przechowywanie sprawia, że psuja się jeszcze szybciej.

W naszej księgarni medycznej online proponujemy różnego rodzaju książki dotyczące tematyki nie tylko zdrowego żywienia. Wyszukasz tu również pozycje, w których znajdziesz podpowiedzi, jak na co dzień zapobiec marnowaniu jedzenia. Istnieje bowiem wiele sprawdzonych jeszcze przez naszych praprzodków metod konserwowania żywności. Z powodzeniem wykorzystasz je w swoim domu!

Jak uratować produkty żywieniowe w domowych warunkach?

Korzystając z tytułów proponowanych przez naszą księgarnię medyczną online, możesz zastosować trzy znane od wieków, popularne i skuteczne sposoby na to, aby zakonserwować jedzenie, które Ci zostało. Oto one!

Kiszenie

Wśród proponowanych książek o żywieniu polecamy takie, które idealnie wpisują się zarówno w modę na prowadzenie zdrowego trybu życia, jak i kwestię niemarnowania jedzenia. Wśród nich znajdziesz tytuły poświęcone kwaszeniu, a jedną z nich są „Domowe kiszonki”, które wyszły spod pióra Magdaleny Jarzynka-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej. Utrwalanie produktów spożywczych poprzez naturalną fermentację i bez wszelkich dodatków chemicznych, pozwala uzyskać żywność zachowującą wartości odżywcze. Dodatkowo na kiszonki nadaje się bardzo dużo warzyw i owoców, o czym przekonują autorki, opisując własne doświadczenia kulinarne. Na ich liście znajdują się m.in.:

  • cukinia,

  • marchew,

  • pomidory,

  • dynia,

  • fasolka szparagowa,

  • kalafior.

 

Poznając sprawdzone przepisy i wdrażając w je w domowej kuchni, zyskasz nie tylko smaczne produkty, idealne jako przystawki do dań głównych. Wprowadzisz również zdrowe żywienie, które korzystnie wpłynie na układ pokarmowy i odpornościowy.

ksiazki

Wędzenie

Kolejnym sprawdzonym sposobem przedłużenia terminu przydatności jedzenia jest wędzenie – na zimno lub gorąco. Na temat tego procesu również coś mamy dla Ciebie w naszej księgarni medycznej online! Poradnik „Domowe wędzenie żywności”, który napisał Warren R. Anderson, opowiada o tym, że tej procedurze kulinarnej można poddać wiele różnych produktów. Mogą to być np.:

  • mięsa,

  • ryby,

  • owoce morza,

  • sery,

  • jaja,

  • orzechy.

 

Korzystając z tej książki o żywieniu, w prosty sposób zbudujesz przydomową wędzarnię i rozsmakujesz się w wędlinach i serach własnej roboty! Zaskocz domowników lub gości boczkiem, szynką czy kiełbasą według przepisów z poradnika!

Suszenie

Masz problem co zrobić z nadwyżką produktów z własnego ogrodu albo tą, która powstała po ostatniej wizycie w warzywniaku? Poddaj je… suszeniu! Jak to zrobić, dowiesz się z książki Teresy Marrone „Suszonki”. Dzięki tej jednej z najstarszych metod konserwowania żywności jedzenie również zachowuje wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dodatkowo proces ten chroni produkty przed rozwojem pleśni, bakterii i innych drobnoustrojów. Sprawdź więc, jak wysuszyć np.:

  • pomidory,

  • arbuzy,

  • ananasy,

  • zioła,

  • mięsa – wołowinę, jagnięcinę czy mięso z drobiu.

 

Inspirując się przepisami podanymi przez autorkę książki o żywieniu, krok po kroku opanujesz tę sztukę kulinarną. Z kolei przygotowane w ten sposób przekąski (np. popcorn z kalafiora!) przydadzą się nie tylko do oglądania filmów, ale i podczas różnych wypadów.

Po więcej książek zawierających praktyczne porady gastronomiczne wejdź na stronę ksiegarnia-medyczna-wojbar.pl

Chcesz się jeszcze bardziej dokształcić w działaniach, dzięki którym zapobiegniesz marnowaniu jedzenia w domu? Księgarnie medyczne online takie jak nasze to doskonałe miejsce, aby zaopatrzyć się także w inne książki o żywieniu w konkurencyjnych cenach. Polecamy Ci szeroki asortyment tytułów wartych uwagi. Sprawdź naszą ofertę!