Omówiono m.in.:
· bionomię 334 gatunków owadów w zakresie niezbędnym do oceny ich szkodliwości,
· gatunki i odmiany botaniczne warzyw, które są aktualnie uprawiane w naszym kraju w warunkach polowych i są roślinami żywicielskimi dla szkodników,
· okres występowania oraz miejsca uszkodzenia roślin w czasie ich rozwoju przez poszczególne gatunki owadów będących w stadium larwalnym i owadów dorosłych,
· progi szkodliwości ważniejszych gatunków pozwalające na ustalenie okres największego zagrożenia upraw w sezonie wegetacyjnym,
· metody zapobiegania niekontrolowanemu wzrostowi liczebności opisanych szkodników.
Zamieszczono też:
· tabelę zbiorczą, w której podano wszystkie opisane gatunki owadów z wymienieniem ich
· roślin żywicielskich oraz
· aktualną systematykę łacińską i polskie nazewnictwo owadów.
Książka jest przeznaczona dla studentów i nauczycieli akademickich szkół wyższych, pracowników instytutów naukowo-badawczych zajmujących się problemami przyrodniczymi, rolniczymi i ochrony środowiska, dla nauczycieli szkół średnich i pomaturalnych, a także specjalistów z ośrodków doradczych, producentów warzyw oraz zainteresowanych wydawnictwami dotyczącymi świata zwierząt, w tym owadów.
Szczegóły
-
Autor:
Szwejda Jerzy
-
Format:
16.5x23.5cm
-
ISBN:
9788301182847
-
Objętość:
248
-
Oprawa:
Miękka
-
Rok wydania:
2015
-
Tematyka:
Biologia
-
Wydanie:
1