Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Szczegóły
-
Format:
16.5x23.5cm
-
ISBN:
9788320056709
-
Objętość:
594
-
Oprawa:
Miękka
-
Rok wydania:
2022
-
Tematyka:
Medycyna
Polecamy również
159,18
PLN
Cena rynkowa: 194.00 PLN
Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
130,46
PLN
Cena rynkowa: 159.00 PLN
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka
150,99
PLN
Cena rynkowa: 184.00 PLN
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
142,78
PLN
Cena rynkowa: 174.00 PLN
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej
134,57
PLN
Cena rynkowa: 164.00 PLN