Wczytuję dane...

Enzymy w technologii spożywczej

wydawnictwo naukowe pwn
Produkt dostępny!
80,39 PLN
Cena rynkowa: 99.00 PLN
Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś około 800 p.n.e. zaczęto wykorzystywać żołądki bydła oraz enzym chymozynę przy produkcji serów.
Enzymy w technologii spożywczej to publikacja przedstawiająca najbardziej aktualne informacje na temat współczesnych technologii wytwarzania i stosowania enzymów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Kolejne rozdziały przedstawiają podstawy teoretyczne jak również praktyczne zastosowania enzymów endogennych oraz egzogennych w technologii żywności i napojów oraz opisują, w jaki sposób enzymy przyczyniają się do poprawy jakości surowców, a w jaki modyfikują zjawiska biochemiczne i fizyczne, które określa się mianem „przetwórstwa żywności”.

Dane techniczne

Szczegóły

  • Format: 

    16.5x23.5cm

  • ISBN: 

    9788301187798

  • Objętość: 

    480

  • Oprawa: 

    Miękka

  • Rok wydania: 

    2016

  • Tematyka: 

    Rolnictwo Hodowla

  • Wydanie: 

    1

Polecamy również