Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.
Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego.
Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.
W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.
Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U:
1. U – urozmaicenie
2. U – umiarkowanie
3. U – uregulowanie
4. U – umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej
5. U – uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer
oraz ostatnia ważna rada, która pomaga w życiu i zachowaniu zdrowia:
6. U – uśmiechnij się, bo dieta łatwostrawna nie jest trudna.
Recenzja:
http://glosseniora.pl/news/2015/02/co-warto-wiedziec-o-diecie-latwo-strawnej
SPIS TREŚCI:
Wstęp
GRUPY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
Produkty zbożowe
Warzywa i owoce
Mleko i przetwory mleczne
Mięso, wędliny, ryby oraz jaja
Tłuszcze
Cukier i słodycze
ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Witaminy
Składniki mineralne
Woda
CHARAKTERYSTYKA DIETY ŁATWO STRAWNEJ
Co można podawać na poszczególne posiłki?
Techniki kulinarnego przygotowania produktów i potraw
Naczynia kuchenne
Przyprawy
Wykaz produktów i potraw dozwolonych i przeciwskazanych
Racje pokarmowe w diecie łatwo strawnej wyrażone w produktach spożywczych
Zawartość energii i składników odźywczych w racjach pokarmowych
PRZYKŁADY JADŁOSPISÓW W DIECIE ŁATWO STRAWNEJ
Receptury i kulinarne przygotowanie wybranych potraw i napojów
Lista wybranych produktów, ich przybliżonych miar i ilości w gramach
Sczegóły
-
Ilość stron:
74
-
Wydawca:
Medpharm
-
Autor:
Jolanta Mikołajczak, Joanna Wyka, Jadwiga Biernat
-
ISBN:
978-83-60466-22-3
-
Rok wydania:
2006
-
Oprawa:
Miękka