Bożena Żak-Cyran
Rok wydania | 2016 |
Oprawa | miękka |
Ilość stron | 224 |
Format | 143 x 204 mm |
W książce znajdują się proste, skuteczne metody zastosowania diety, prowadząc czytelnika od okresu planowanej ciąży, poprzez jej trwanie, wczesne dni niemowląctwa, aż do wieku przedszkolnego. Autorka prezentuje przepisy kulinarne, omawiając przy tym tak ważne tematy, jak sposoby wzmacniania laktacji, prawidłowy przebieg karmienia piersią, przyczyn kolki u niemowląt, wprowadzanie nowych pokarmów i nietolerancje i alergie pokarmowe.
SKRÓCONY SPIS TREŚCI:
I. Dbałość o zdrowe przyszłych rodziców a konstrukcja dziecka
II. Odżywianie kobiety w czasie ciąży
III. Odżywianie matki po porodzie i sposoby wzmocnienia laktacji
IV. Noworodek. Zalety karmienia piersią
V. Jak rozwiązać najczęściej spotykane problemy związane z karmieniem piersią
VI. Gdy matka nie może karmić
VII. Pierwsze dodatkowe posiłki dla niemowląt
VIII. Odżywianie dziecka w pierwszym roku życia
IX. Jak sobie radzić z grymasami dziecka przy jedzeniu?
X. Odżywianie dziecka od pierwszego roku życia do wieku przedszkolnego
XI. Dzieci z alergią bądź nietolerancją pokarmową
XII. Mali wegetarianie
XIII. Błędy żywienia a infekcje
XIV. Naturalne domowe metody leczenia w początkowej fazie infekcji - hydroterapia, dieta i ziołolecznictwo
XV. Zasady przygotowywania posiłków dla niemowląt i małych dzieci
XVI. Przepisy - naturalne pożywienie dla niemowląt i małych dzieci
XVII. Aneksy
Spis potraw
Bibliografia